Nico Geerlings uit Apeldoorn fotografeert alles wat hem op straat interessant lijkt. Dit doet hij onder andere in Parijs en New York, maar ook Amsterdam mag zich in zijn belangstelling verheugen. Zijn inspiratie haalt hij uit het werk van de grote Franse fotografen maar ook uit beelden die hij voorbij ziet komen in films. Zoals de bovenstaande opnamen. “Deze foto’s uit New York zijn van Staple Street in TriBeCa. De straat kenmerkt zich door een zogenaamde skybridge. Een zeer bijzondere steeg eigenlijk. Deze cinematografisch geïnspireerde beelden zijn voor een belangrijk deel met behulp van de computer tot stand gekomen. Tijdrovend, met name omdat mijn camera geen kleur kan vastleggen. Daarnaast heb ik de opnamen aangevuld met stoom die ik uit andere foto’s haal die ik in Manhattan heb gemaakt.”

“In Amsterdam heb ik de keuze laten vallen op het Rijksmuseum, op de plaats van de fietsdoorgang. Dat ik hier al vele malen heb gefotografeerd komt door het bijzondere effect van het licht, de schaduwen en silhouetten. Vanzelfsprekend is het decor grandioos: de glas-in-lood ramen, de fraaie hekken en het doorzicht in het museum. Alleen het Musée du Louvre overtreft, wat mij betreft, deze doorgang. Vrijwel wekelijks bezoek ik Amsterdam en kom meestal op deze locatie om te zien of er bijzonder lichtspel te zien is. Door het juiste tijdstip te bepalen ben je in staat te anticiperen op wat het effect zal zijn. Dan is het slechts nog wachten op de meest geschikte passant(en). De zon doet de rest.”

“Het derde tweetal is afkomstig uit Parijs en toont m’n liefde voor de zwartwit fotografie waarbij ik de foto een tijdloos karakter probeer mee te geven. Veel observeren en het juiste moment afwachten voor de perfecte opname.” Het moge duidelijk zijn dat hier Nico’s bewondering voor Cartier-Bresson, Doisneau en Ronis een rol speelt. De sfeer en de jaren ’50 look zorgen voor een tijdloze uitstraling, met name in de opname van de Eiffeltoren. De wandelende dame en de jagende fietser: het beslissende moment. Alle opnamen zijn gemaakt met een Leica M Monochrom en een 28mm Elmarit.