Begin vorig jaar hebben we een portfolio van Jeffrey Bakker gepresenteerd. Nu plaatsen we er weer een. Jeffrey is een documentaire mensenfotograaf die met iedere vorm van apparatuur dichtbij zijn onderwerp werkt. Met een smartphone legde hij de unieke relatie vast tussen Lynn en Jaden.

Jeffrey Bakker woont in Den Helder en studeerde in december 2012 af aan de Fotoacademie. Hij is gefascineerd door mensen die het zwaar hebben, die afzien, die kwetsbaar zijn. Mensen die leven aan de zelfkant van de maatschappij, maar ook doorzetters en vechters die hun doel bereiken hebben zijn interesse, of mensen die ondanks alles de handdoek in de ring moeten werpen. Jeffrey Bakker heeft een rauwe stijl van fotograferen, maar dat rauwe betekent niet slechts confrontatie en afzien; hij toont ook kwetsbaarheid. Bovendien legt Jeffrey Bakker niet alleen moeilijke onderwerpen vast. Hij produceert ook reportages over alledaagse zaken en over vrolijker happenings. Bakker won in 2012 de tweede prijs in de categorie Kunst Cultuur en Entertainment bij de Zilveren Camera.
www.jeffreybakker.nl

Voor het vorige portfolio van Jeffrey Bakker kozen we voor de serie “De Razende Bol”. Een registratie van een dagje strand op de zandplaat voor de kust van Den Helder. De foto’s ademden een sfeer van afstandelijkheid, maar ook van betrokkenheid. De boodschap: strandplezier of niet, mensen zijn kwetsbaar. Ditmaal presenteren we een veel intiemere serie, over de relatie tussen dochter Lynn en bulldog Jaden. Nog steeds betrokken fotografie, dat wel.

Leuke familiefoto’s

Jeffrey’s dochter Lynn, nu 6 jaar oud, groeide op met bulldog Jaden, helaas dit jaar overleden op 13,5-jarige leeftijd. Jeffrey: “Toen we Jaden kregen waren er nog geen kinderen, maar toen Lynn eenmaal geboren was bleek dat het heel goed ging tussen die twee. Ergens toen Lynn drie was en ze zich bewust was van Jaden ben ik begonnen met foto’s maken. Eerst gewoon omdat het nou eenmaal leuke familiefoto’s zijn. Dochter en hond die plezier maken. Met de mobiele telefoon. Een doodgewone Samsung Galaxy.” Positieve reacties op social media deden Jeffrey Bakker besluiten om van de serie familiefoto’s een serieus project te maken. “Maar ik ben wel bewust met de mobiele telefoon blijven werken. Anders was er behalve veel kwaliteitsverschil ook een afwijkend formaat foto’s opgetreden halverwege de serie.” De beeldkwaliteit jojoot wat, al naar gelang de moderniteit van de telefoon, maar dat geeft de serie charme en authenticiteit. De scènes zijn niet geposeerd in een studio maar soms haast als terloops geschoten. Close ups van feestelijke momenten wisselen af met actiebeelden tijdens het uitlaten, maar er zijn ook indringende foto’s van het onvermijdelijke. “Jaden is begin september overleden, vlak nadat Lynn 6 werd. Voor een bulldog is hij heel oud geworden.”

De serie is ondertussen onder andere gepubliceerd op de website van de Britse Daily Mail. Bakker vindt het interessant dat je in Nederland eigenlijk nauwelijks reportages ziet met de mobiele telefoon, waar dat in het buitenland veel normaler is. “Een mobieltje is tenslotte iets wat je altijd bij je hebt en daarmee het ideale middel om momenten vast te leggen die plotseling voorbij komen. Als ik voor ieder beslissend moment mijn fullframe reflex zou moeten gaan halen, miste ik de helft van deze serie. En de kwaliteit is meer dan voldoende voor websites en kranten, je kunt ze alleen niet zo heel groot afdrukken.”