1

Een digitaal opgenomen zonsondergang wil er nog wel eens teleurstellend uitgebleekt uitzien. Zeker als je de opname zo belicht hebt dat de schaduwen zo veel mogelijk door-tekening hebben. De lichtste delen zijn weliswaar niet uitgebeten, maar van die zonsondergang met zijn mooie kleuren is weinig meer over. Geen probleem, want dat wisten we ook toen de opname gemaakt werd.

2

De eerste stap is om deze knalharde opname minder contrastrijk te maken. We doen dat hier gewoon op de maximale manier, maar niet met het Contrast schuifje. Dat geeft een heel vlak resultaat. Zet in plaats daarvan de Hooglichten naar -100 en de Schaduwen naar +100, zo duw je de uitersten in elkaar en verlaag je dus ook het contrast.

3

We zien dat dit al een enorme verbetering is, maar de foto is nog wel veel te licht. Gebruik daarom nu eerst het Belichting schuifje om een goede algemene belichting te krijgen. Bij deze foto geeft een volle stop minder (-1,00) een geloofwaardig resultaat. Als de rechterkant van het histogram nu een flink ‘gat’ vertoont, kan je dit verminderen door het Witte tinten schuifje wat hoger te zetten. De foto geeft dan een sterker effect van licht dat van rechtsboven komt.

4

De volgende stap is om de foto wat ‘pittiger’ te maken, en de kleuren wat sterker te laten uitkomen. Dat doen we met het Helderheid schuifje en het Levendigheid schuifje. De gekozen waarden hangen natuurlijk af van de foto, en ook wel iets van de camera. Omdat het Helderheid schuifje de foto ook echt wat helderder maakt, moet je mogelijk nu ook de Belichting nog iets verder verlagen.

5

Om de kleuren van de foto nog sterker naar geel/oranje te trekken, zou je de Kleurtemperatuur kunnen verhogen, eventueel in combinatie met de Tint. Daardoor worden echter alle kleuren gelijkmatig naar geel/oranje getrokken, en dat geeft vaak een minder fraai effect. Je wilt bijvoorbeeld niet dat het water of de lucht zijn blauwe kleur verliest. We laten het effect daarom hier even zien, maar deze instelling gaan we uiteindelijk niet gebruiken.

6

In plaats van alle kleuren warmer te maken met de Kleurtemperatuur, maken we alleen de lichtste tinten warmer met Gesplitste tinten. Stel de Kleurtoon en de Verzadiging in op 30, en gebruik vervolgens het Balans schuifje om in te stellen hoe licht de tint moet zijn om ingekleurd te worden. Hoe lager het getal, hoe meer je de kleuring beperkt tot alleen de lichtste pixels.

7

Gebruik je Lichtroom CC2015, dan heb je bij Effecten het schuifje Nevel verwijderen. Zoals de naam als aangeeft is dat vooral bedoeld om neveligheid uit de foto te halen, maar bij zonnige foto’s geeft het een beetje het effect van een polarisatiefilter. De blauwe lucht krijgt er een diepere blauwe tint door, en als er witte wolken in de foto zichtbaar zouden zijn, dan wordt het contrast daarmee ook versterkt. Lightroom 6 heeft de functie officieel niet, maar er is een plugin (of een set voor-instellingen) waarmee je het toch kunt toepassen. Gebruik naar smaak.

8

Onderin de foto, met name aan de rechterkant, zien we wat planten met een erg gifgroene kleur. Dat is niet zo mooi en wijst erop dat die planten wel een hogere witbalans hadden moeten hebben. Dat komt omdat ze in de schaduw liggen en daarom alleen beschenen worden door het licht dat van de blauwe lucht weerkaatst. We kunnen dit oplossen door hier met een heel zacht Aanpassingspenseel wat warmere witbalans in te schilderen.

9

Het licht in deze foto heeft een sterke richting, van rechtsboven. We kunnen dit nog iets versterken door de hoeken van de foto donkerder te maken, maar dan wil je natuurlijk niet de rechter bovenhoek meenemen. Daarom gebruiken we niet de Vignetten functie bij effecten, maar brengen we een Radiaalfilter aan. Dat kunnen we zo plaatsen dat de rechter bovenhoek niet donkerder wordt, en we kunnen de vorm aanpassen zodat die het licht in de foto nog wat mooier volgt.

10

Tot slot versterken we nog de gloeiende horizon. Neem het Aanpassingsfilter, en stel daar een geel/oranje kleur in, samen met een kleine verhoging van de Belichting. Gebruik een klein penseel, zet de Doezelaar op 100 en houd Automatisch maskeren uit. Trek vervolgens een rechte lijn hiermee net boven de horizon (houd de shift-toets ingedrukt terwijl je schildert).